Per què odiem el monopoli de Windows i no el de Android?

Tres són els sistemes operatius d’escriptori principals, igual que en l’ecosistema mòbil i, no obstant això, dos són els que es porten la major quota de mercat amb diferència en tots dos camps. En dispositius mòbils, Android lidera amb gairebé un 90% de quota de mercat, igual que Windows en sistemes d’escriptori (ordinadors). Per què és acceptat el “monopoli” de Android, i no el de Windows?

Si consultem la quota de mercat corresponent a Android, quant a sistemes operatius mòbils, podem apreciar que s’apropa “perillosament” al 90%. I en el cas dels sistemes operatius d’escriptori, amb Windows ocorre exactament el mateix. Mentre que en el camp dels smartphones i tàblets Apple manté un segon lloc amb iOS, en els sistemes d’escriptori és també la mateixa companyia la que manté la segona posició, però amb OS X. La situació, en realitat, és pràcticament igual, amb la diferència que en sistemes operatius mòbils és Google qui lidera, i en escriptori és Microsoft.

Android i Windows, lideratge per cost

Una altra de les similituds que apropen a Microsoft i Google quant a Windows i Android, sens dubte, és precisament el que els diferencia pel que fa a Apple. Una de les diferències principals és el “cost” dels productes gràcies als quals han aconseguit una quota de mercat tan alta. Mentre que Apple manté en telefonia i informàtica uns preus elevats i productes principalment de gamma alta, Android i Windows han aconseguit posicionar-se en companyia de maquinari menys potent, al mateix temps que amb productes de preus inferiors per la seva categoria. Ara bé, Windows i Android cobreixen un espectre de productes molt més ampli que Apple amb iOS i OS X, per la qual cosa també podem trobar dispositius (ordinadors, telèfons i tàblets) de gamma alta. Bàsicament és aquest el “avantatge competitiu” de Windows i Android, i és que abasten més productes per quantitat, varietat i preu.

Dedicació exclusiva al programari

D’altra banda, també uneix a Windows i Android l’estratègia que Microsoft i Google han aplicat amb aquests dos productes de programari. Mentre que Apple es centra a crear una simbiosi entre maquinari i programari, tot això dins de la mateixa companyia, Microsoft i Google enfoquen el seu programari com a producte aïllat que es combina amb el maquinari d’altres “venedors”. És cert que ambdues companyies també tenen la seva pròpia línia de maquinari (Google Nexus i Microsoft Surface), però l’estratègia principal es basa en aquesta pauta. En qualsevol cas, aquesta “característica” és la que deriva, en certa manera, en el que explicàvem en les línies anteriors, és a dir: major varietat de dispositius.

El que a Microsoft li va faltar per liderar com Android: Linux

Són semblats, d’acord, però Android i Windows també tenen diferències fonamentals. No parlem que un estigui orientat a telèfons intel·ligents i l’altre a sistemes d’escriptori, sinó de l’estratègia que desenvolupàvem anteriorment. Mentre que Windows és un sistema operatiu “tancat” i amb un sistema de distribució de llicències una mica “abusiu” cap als consumidors, Android és un sistema operatiu de codi obert i abusiu en el seu sistema de distribució de llicències, sí, però de cara als fabricants.

Un dels principals problemes en l’acceptació de el “monopoli” Windows és precisament aquest. En primer lloc, les restriccions que Microsoft aplica als seus usuaris pel que fa a la modificació del sistema operatiu que distribueix, la qual cosa en Android no existeix i els usuaris gaudeixen gràcies a el “*root”, les modificacions del sistema (MODs), les ROMs personalitzades i un altre tipus d’experiències de la “scene”.

I sí, Google també “abusa” amb la seva estratègia de distribució de Android, obligant als fabricants a introduir tota la seva suite de programari (Google Apps) amb la visibilitat màxima possible, entre altres condicions. La diferència? Mentre que Microsoft aplica restriccions i dures condicions cap als consumidors, Google fa alguna cosa molt similar, però ho aplica als fabricants. Evidentment, els fabricants tenen una capacitat de suport d’aquests “abusos” molt major que els consumidors, que no només no estan disposats a assumir aquestes “càrregues estratègiques”, sinó que tampoc estan disposats a assumir el cost de les llicències quan no s’adquireix Windows al costat del maquinari complet. Perquè, us imagineu haver de pagar per una ROM personalitzada amb Android 5.0 Lollipop per a un terminal que comprem amb Android Jelly Bean? Això és el que Microsoft pretén que fem els consumidors amb el seu sistema operatiu Windows.

Font: http://www.adslzone.net/