Entrevista a Cortana, l’assistent de Microsoft

Els companys de Xataka.com han aconseguit un permís per entrevistar-se amb Cortana, l’assistent de veu que Microsoft incorporarà a tots els seus dispositius, incloent també als equips amb Windows 10.Pots veure el vídeo per observar com es desenvolupa a l’idioma castellà.

En qüestió de quatre anys, totes diverses empreses tecnològiques han apostat per la creació i implementació dels assistents de veu. Apple amb Siri, Google amb Now, Microsoft amb Cortana i Amazon amb Alexa. Són els principals, encara que no els únics, i cada vegada tenen més presència.

Cortana, cridat així pel sistema d’intel·ligència artificial d’Halo, es va a deixar veure molt aquest any. Serà una tecnologia que debuti públicament en diversos dispositius: mòbils, ordinadors amb Windows 10 i també en Xbox One amb la nova actualització. Ho hem vist en desenvolupament però ara ens asseiem amb ella per posar-la a prova i veure com de bona és entenent-nos i donant-nos informació amb cada comandament.

En la cita amb Cortana ella es va presentar en un Lumia 640XL, es tracta de la mateixa versió que ara mateix es pot usar en qualsevol Windows Phone amb l’actualització de programari pertinent. Després de les presentacions, ho posem sobre la taula i comencem a fer proves amb ell.

De primeres les sensacions són bones, el reconeixement de la veu és molt precís i no cal forçar el to ni parlar-li com si fos un nen petit perquè ens entengui. Ho fa sense problemes i excepte alguna vegada que es trava els resultats són positius. Provem amb diverses cerques senzilles, tot sense problemes.

Passem després a preguntes que van més enllà de donar-nos resultats purs i durs de cercador. Li preguntem pel temps en diversos llocs i també el que trigaríem a arribar a diversos llocs amb cotxe. És ràpid amb les consultes, bastant si tenim en compte que la connexió que estàvem usant era una xarxa WiFi compartida amb un altre telèfon mòbil.

Les ocurrències són molt bones però en aquest moment ens adonem que Cortana està una mica encotillat en determinades situacions. Si intentem fer la mateixa pregunta amb una altra fórmula verbal no reconeix el que volem dir-li. Que ens canti una cançó està bé, però per exemple no és capaç de reproduir-nos el tema d’un música quan li demanem que ens posi una cançó d’algun artista.

Si ens centrem en la part de productivitat, Cortana té unes opcions semblants a les quals ofereix Google Now o *Siri: recordatoris, afegir cites en l’agenda, alarmes… Tot això ho fa francament bé i el de fet que estigui disponible en un PC li va a donar molt més valor. Si estigués lligat solament a Windows Phone anava a tenir molt poc protagonisme.

El millor de Cortana està per arribarCortana és un bon reflex del que Microsoft ens vol oferir: programari i eines que estiguin al nostre servei per satisfer necessitats de tot tipus. Com a assistent de veu compleix el seu treball però encara li queda molt camí per davant. Ull: no cal oblidar que encara està en una fase molt prematura del desenvolupament.

El reconeixement de veu és bo, a l’hora de trobar resultats cal… Els moments graciosos i ocurrents estan ben però no cal oblidar que són frases pre-gravades i demostren la faceta més reactiva de Cortana. On encara té marge de millora, molt, és en la capacitat d’oferir resposta a preguntes que van més enllà de donar-nos una llista en Bing.

Cal donar-li temps, recordem que Siri per exemple ha necessitat gairebé quatre anys per arribar on està ara. Un període de temps semblat per un Google Now que no para de créixer. Veurem si amb Windows 10 fa un pas en davant perquè estar en ordinadors pot donar-li un gran avantatge.

Font: www.xataka.com